Capivari Park

Campos do Jordão – São Paulo

Renewal of tourism in Campos do Jordão

Capivari Park is in the Capivari neighborhood, a central meeting point for those visiting Campos do Jordão. A região caracteriza o centro turístico e comercial da cidade, bastante ativo, com lojas, restaurantes, bares e cafés, além de abrigar eventos e festivais culturais em algumas épocas do ano.

At the beginning of the project, we observed the little diversity of attractions for families and children that were complementary to the commercial offer of the Capivari center. The commercial offer itself has become little varied over the years, with many souvenir shops and the sale of similar products more geared towards mass tourism. As a result, part of the public that goes to Campos do Jordão often ends up giving preference to other attractions in the region.

The Park is the great differential of Capivari, as a significant equipment to promote the necessary transformation and revitalization in the region. One of the strategies of the project aims to attract the public to the Park by offering new attractions with a focus on a diverse public profile, in addition to renewing the commercial offer seeking new concepts and products that value the region and local production.

We developed the project from the bidding stages to the work, involving urbanization, architecture, landscaping, and complementary projects. We also have developed the implementation project for the General Data Protection Act.

The Park has great landscaping potential, with an emphasis on the lake and views of the Morro do Elefante, which houses one of the portions of the park containing the viewpoint and the cable car station. The Park houses the Emílio Ribas Station and has great historical relevance related to the Campos do Jordão Railway (EFCJ).

In the bidding phase, we carried out a diagnosis of the park and its surroundings, evaluating the possibilities of improving its access and connection with the urban fabric, in addition to valuing the natural and historical elements existing in the place. The masterplan and the conceptual studies developed collaborated for the client to win the bid.

The Park is located at a lower level in relation to the commercial center of the neighborhood, which leaves it partly visually isolated, so the topography is an essential element for the design solutions, which sought the transition of levels in a more integrated way and with continuous flows between the neighborhood and the central access of the park.

1) Current situation; 2) Street – landings and ramps – square; 3) Street – building – square.

The premise of the project was to release the central space of the park as a meeting place, events and contemplation, highlighting the pre-existing and natural elements. The new uses are implemented on the periphery of the central area, integrated with the topography and forming a new facade in the main access of the park.

The project was developed in different phases, corresponding to the first phases of improvements in access and parking, followed by the urbanization of the park and the development of buildings and interventions in Morro do Elefante. Between the urbanization and construction phases of the new buildings, we propose a commercial plaza made up of containers that offer food service and stores.

Linear elements were worked on the furniture, floor, railing and facade of the buildings, referring to the history of the EFCJ, the movement of the train and the tracks. The landscaping creates different scenes throughout the park, through vegetation patches with different textures and colors, which can even be seen from afar.

1) Concept; 2) Objects

The developed signposting system sought maximum harmony in relation to the natural and historical attributes of the place, as well as the urban and architectural design and the Park’s brand. Thus, it is possible to compose the parameters and visual elements of the system based on its shape, colors and materiality. The support supports are vertical and refer to the linearity, continuity and rhythm of the architectural and urbanistic part of the project. These, in turn, recover the elements and memory of the EFCJ. The system components are divided into four types, organized into groups regarding the type of information / communication it contains.